Naturinfo Södra Tysslingen, Örebro

Vi har gjort en utställning på uppdrag av Länsstyrelsen i Örebro län. Uppdraget bestod i att gestalta ett naturinfo inrymt i f. d. transformatorstationen vid södra änden av fågelsjön Tysslingen väster om Örebro.  Sjön är mest känd för det stora antalet sångsvanar som rastar där på våren under flyttningen norrut till sina häckplatser. De samlas i den norra delen av sjön, vid Rånnesta.

Vid besök på olika platser runt sjön vid flera tillfällen under året noterade vi att det alltid var flera arter av rovfåglar synliga. Även gäss finns det gott om. Totalt har det setts mer än 250 fågelarter runt Tysslingen. Vi valde att fokusera på rovfåglar och den mångfald av fågelarter som den speciella miljön som finns runt sjön erbjuder. Området är lättskådat med många torra/ döda träd där rovfåglar och andra mindre fåglar gärna sitter och spanar och vilar.

Rummet i transformatorstationen är endast ca 3×3,5 meter i golvyta, men mer än 5 meter i takhöjd. Länsstyrelsen har låtit sätta upp råspontpanel på väggarna vilka har målats med vit linoljefärg. Det var vår utgångspunkt när vi började fundera på hur vi skulle utnyttja rummets kvalitéer. Trots att det är en gammal elcentral så saknas idag elektricitet i byggnaden.

Att vi skulle ha någon form av rovfåglar i taket bestämde vi fort. De är utförda i al och målade med linoljefärg av kulören ”kilsbergsblå” som tagits fram av Ovolin. Denna kulör är genomgående i det mesta vi målat i rummet. De är skalenlig i knappa halva verklig storlek, så havsörnen är t ex drygt en meter mellan vingspetsarna.

Kajsa gör olika silhuetter av fåglar. Ibland i koppartråd, stundom i silvertråd, men även målade på olika material som tyg, pannå eller liknande. Ute i det fria studeras gässen runt Tysslingen lättast på marken. Nära golvet finns nu silhuetter av gäss och andra fåglar målade med samma kilsbergsblå kulör som de hängande fåglarna.

För att kunna vila trötta ben byggde jag en ”trappbänk” utmed västra väggen. Den kan också användas för att bättre kunna se ut genom det högt placerade fönstret med en vy mot Kilsbergen.

 

del av trappbänken och en trädsilhuett

del av trappbänken och en trädsilhuett

Det är ju roligt att dela med sig av vad man sett, så en ”svarta tavlan” med ”skolkritor” finns nu i tornet. Där är även Länsstyrelsens informationsfoldrar placerade. Ramen är av al och tavlan är hyvlad furupanel.

svarta tavlan

svarta tavlan

Förutom vårt bidrag finns naturligtvis information om Tysslingens historia från istiden och fram till nu. Här finns också tips på vad man kan hålla utkik efter när man besöker Tysslingen. Stora tydliga skyltar täcker den södra och den norra väggen.

Det har varit en lång resa för oss som inte till vardags gör den här typen av uppdrag. Det har varit roligt att göra det tillsammans och intressant att samarbeta med Länsstyrelsen.

Besök sjön Tysslingen oavsett årstid. Det finns alltid något att se och uppleva. Titta gärna in i den gamla transformatorstationen för att lära mer om sjön och kanske söka lite skydd för blåst och oväder. En matsäck smakar bra sittandes på trappbänken. Det är till och med bättre än att  sitta på konserthustrappan vid Hötorget i hufvudstaden.

/Lars

Leave a Comment

Filed under rovfåglar, silhuetter, Tysslingen, utställning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>